USLOVI KORIŠĆENJA

Uslovi poslovanja/korištenja naših usluga – Web BiH

(isporuka, zamjena artikala, povrat robe i povraćaj sredstava, reklamacije)

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini (’’Sl. glasnik BiH’’, br. 25/2006 i 88/2015) i Zakonom o zaštiti potrošača u Rapublici Srpskoj (’’Sl. glasnik RS’’, br. 6/2012, 62/2014, 18/2017 i 90/2021), privredno društvo IVEX d.o.o. Banja Luka, svoje poštovane potrošače, koji robu kupuju putem internet sajta ba.beosport.com

OBAVJEŠTAVA:

Poštovani korisnici, molimo Vas da pre poručivanja naših proizvoda pažljivo pročitate sledeće uslove korišćenja naših usluga. Svaka Vaša kupovina preko našeg sajta, znači da ste pročitali uslove i da ste saglasni sa njima u potpunosti.

Uslovima korišćenja naših usluga definisana su pravila koja korisnicima ovih usluga omogućavaju kupovinu proizvoda i usluga iz naše ponude.

Robu i usluge koje nudimo na našem sajtu su isključivo za fizička lica.
Ukoliko ste kao pravno lice zainteresovani za našu robu i usluge, odnosno želite gotovinski račun, nemojte kreirati porudžbine preko sajta, već nas kontaktirajte preko email-a ba.info@beosport.com ili preko telefona +387 33 922 250.

Povraćaj PDV-a stranim državljanima vršimo isključivo za robu kupljenu u našim fizičkim prodavnicama.
Ne vršimo povraćaj PDV-a stranim državljanima za robu kupljenu preko online prodavnice.

Zadržavamo pravo promjene Uslova korišćenja naših usluga, u skladu sa novim elementima ponude i/ili zakonske regulative, zbog čega bi korisnik (potrošač) posebno pre svake kupovine trebalo da provjeri informacije u vezi sa Uslovima korišćenja.

Ukoliko su Vam navedeni uslovi korištenja naših usluga neprihvatljivi, molimo Vas da ne koristite naš web sajt i naše usluge.

 

PODACI O TRGOVCU

Naziv: IVEX D.O.O. BANJA LUKA
Adresa: Bulevar srpske vojske 8. 78000 Banja Luka 
Djelatnost i šifra djelatnosti: trgovina na malo odjećom u specijalizovanim prodavnicama - 36400
Matični broj: 1937634
PIB: 402095570009
Kontakt telefon direkcije: +387 33 922 250
Web adresa: ba.beosport.com
Kontakt e-mail: ba.info@beosport.com

 

Značenje pojedinih izraza

 1. Potrošač je fizičko lice koje kupuje, poručuje, stiče ili koristi proizvode ili usluge za svoje potrebe i za potrebe svog domaćinstva ili kome je upućena ponuda za robu ili uslugu;
 2. Trgovac je privredno društvo ili preduzetnik koji prodaje robu ili pruža usluge potrošačima u sklopu svoje poslovne djelatnosti ili u druge komercijalne svrhe;
 3. Ugovor o prodaji na daljinu je svaki ugovor koji se odnosi na prodaju proizvoda ili usluga, organizovanu od trgovca putem nekog sredstva za prodaju na daljinu, a zaključuje se između trgovca i potrošača. Do konačnog zaključenja ugovora koristi se jedno ili više sredstava za komunikaciju na daljinu;
 4. Sredstva za komunikaciju na daljinu su sva sredstva koja bez stvarnog fizičkog prisustva trgovca i potrošača mogu biti korišćena za zaključivanje ugovora dviju strana (štampani materijal, pisma, štampana reklamna poruka sa naružbenicom, katalog, telefon, videofon-telefon sa zaslonom, telefaks, radio, televizija, kablovska televizija, elektronska pošta i dr.).
 5. Poružbenica je pismena ili elektronska poruka, koja sadrži ugovorne odredbe za zaključenje ugovora;
 6. Roba označava opipljive stvari, koje se nude na tržištu, uključujući i objekte koji se mogu koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača;
 7. Proizvod je svaka roba ili usluga koja može biti u prometu, uključujući javne usluge, objekte, prava i obaveze; 

 

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem

Plaćanje pouzećem podrazumijeva plaćanje iznosa sa računa prilikom preuzimanja pošiljke.
Plaćanje se može izvršiti samo u gotovom novcu, u konvertibilnim markama (KM), na ruke kuriru koji Vam je dostavio Vašu porudžbinu.
Povraćaj novca, kada je proizvod plaćen pouzećem, može se izvršiti samo uplatom na tekući račun.

 

ISPORUKA

Mjesto isporuke poručene robe mora se nalaziti na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Isporuku proizvoda poručenih na sajtu ba.beosport.com vrši kurirska služba EuroExpress, na teritoriji Bosne i Hercegovine, radnim danima u periodu od 08 do 16 časova, na adresu primaoca pošiljke.

U slučaju da je na porudžbenici više artikala, velika je vjerovatnoća da nemamo sve artikle na jednom mjestu, zbog čega ćete porudžbinu dobiti u više pošiljki.

Nakon obrade porudžbine, na Vašu e-mail adresu stići će obavještenje o statusu porudžbine.

 

Rok isporuke

Po Zakonu o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2006 i 88/2015), član 49 – Trgovac treba da isporuči proizvod ili da pruži uslugu u roku od 15 dana od dana kada mu je potrošač poslao naružbu.

Okvirni rok isporuke je do 7 radnih dana.

Rok isporuke može biti i duži od navedenog (7 radnih dana), u vanrednim slučajevima poput velikih gužvi, pandemija, neprohodnosti puteva u slučaju vremenskih nepogoda i sl.

Kurirska služba je u obavezi da isporuku vrši što efikasnije u skladu sa svojim mogućnostima i poslovnim kapacitetima.

 

Preuzimanje pošiljke od strane kupca

Kurirska služba EuroExpress  isporučuje pošiljke u periodu od 08 do 16 časova. Potrebno je da u tom periodu budete dostupni na broju telefona navedenom prilikom kreiranja porudžbine i da na adresi bude osoba koja može preuzeti pošiljku. Kurir svaku pošiljku pokušava da uruči u dva navrata. Ukoliko niste na adresi prilikom prvog pokušaja dostave, kurir će Vas pozvati kako biste dogovorili novi termin isporuke. Ukoliko Vas ni drugog puta ne pronađe na adresi, pošiljka nam se vraća.

Prilikom preuzimanja pošiljke preporučuje se da vizuelno pregledate pošiljku. Ukoliko primjetite da je pošiljka značajno oštećena i posumnjate da je i proizvod oštećen, odbijte prijem pošiljke i odmah nas obavijestite putem e-maila na adresu ba.info@beosport.com ili pozivom na broj +387 33 922 250 .

 

Cijena isporuke

Za sve porudžbine čija je vrijednost jednaka ili veća od 99 KM, isporuka je besplatna.

Cijena dostave za pošiljke čija je vrijednost manja od 99 KM, iznosi 7 KM.

NAPOMENA: Potvrdom porudžbine, klikom na dugme POTVRDI, saglasni ste sa uslovima isporuke.

 

 

ZAMJENA ARTIKLA

Ako želite da nam vratite robu, obavezno nas prethodno kontaktirajte preko tel: +387 33 922 250, kako biste dobili detaljne instrukcije.
Ne vraćajte robu na adresu koja je navedena na računu.

 

Rok za zamjenu

Zamjenu artikla možete obaviti u roku od 15 dana od trenutka prelaska artikla u Vaše vlasništvo.

 

Zamjena

U slučaju da ste nakon prijema artikla utvrdili da smo Vam poslali pogrešan ili eventualno oštećen artikal, zamjenu ovog artikla možete izvršiti na sledeći način:

Kontaktirajte nas preko telefona +387 33 922 250 ili putem imejla: ba.info@beosport.com a mi ćemo izvršiti najavu kurirskoj službi da preuzme pošiljku od Vas.
Uz robu koju nam vraćate, pošaljite i račun, odnosno dokaz o kupovini, sa naznakom problema koji je nastao.

VAŽNA NAPOMENA: Nemojte nikako samostalno da nam vraćate robu, kada ide na naš trošak, jer pošiljka neće biti primljena, i u tom slučaju svi troškovi slanja i povrata idu na Vaš trošak.

Potrošač nema pravo na zamjenu artikla u slučaju isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlja ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke. Dakle, u slučaju da je proizvod otpakovan, pretpostavlja se da je isti korišćen, zbog čega potrošač nema pravo da odustane od ugovora, ili izvrši zamjenu, ako je rječ o donjem vešu, kupaćim gaćama, kupaćim kostimima, čarapama.

Artikal ne možete samoinicijativno mijenjati u nekom od maloprodajnih objekata IVEX-a.

Artikal nije moguće mijenjati ukoliko je nošen – što se može utvrditi ekspertizom.

 

Zamjena artikla za drugi

Ako Vam iz bilo kog razloga ne odgovara artikal koji ste kupili preko internet prodaje, i želite da ga zamenite drugim artiklom,
postupite po proceduri za Odustajanje od ugovora/kupovine, a zatim preko našeg sajta izaberite drugi artikal i kreirajte novu porudžbinu.

Malo niže imate detaljnu proceduru za odustajanje od ugovora/kupovine: PRAVO NA ODUSTAJANJE. 
Isto možete videti i preko sledećeg linka: https://ba.beosport.com/pravo-na-odustajanje/ 

 

Zamjena za drugu veličinu

Ukoliko ste nakon prijema artikla utvrdili da Vam ne odgovara veličina, molimo Vas da nas kontaktirate putem kontakt forme, preko telefona +387 33 922 250 ili putem imejla: ba.info@beosport.com    

I u ovom slučaju, artikal nam možete poslati bilo kojom brzom poštom o Vašem trošku.

Artikal nam šaljete na adresu koju će Vam dati naš operater. Uz artikal pošaljite i račun, odnosno dokaz o kupovini.

Dostava zamjenskog artikla takođe ide o Vašem trošku.

Na Vama je izbor kurirske službe preko koje ćete nam poslati robu kada šaljete o svom trošku, i tom prilikom slanje robe je isključivo u Vašoj odgovornosti.
U slučaju da Vam se tom prilikom izgubi ili ošteti pošiljka, sve probleme rešavate sami sa kurirskom službom koju ste sami izabrali.

 

Rok za realizaciju zamjene

Rok za realizaciju zamjene artikla je 15 dana od trenutka podnošenja zahtjeva od strane kupca, a nakon prijema vraćenog artikla.

 

Troškovi isporuke

Troškove isporuke, prilikom zamjene artikla, snosi kupac, osim u slučaju kada je kupac dobio neispravan ili pogrešan artikal.

 

NAPOMENA

Vašom potvrdom porudžbine, odnosno klikom na dugme PORUČITE - na stranici za kupovinu, saglasni ste sa uslovima zamjene artikla.

 

 

PRAVO NA ODUSTAJANJE

 

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, kupovina preko naše internet prodavnice smatra se prodajom na daljinu.

Potrošač/kupac ima pravo da odustane od ugovora zaključenog na daljinu (odustajanje od kupovine), u roku od 15 dana, bez navođenja razloga.

Rok od 15 dana, računa se od trenutka kada roba dospije u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač, a koje nije prevoznik.

Kada se isporuka robe sastoji iz više pošiljki i dijelova, rok od 15 dana počinje da teče kada je posljednja pošiljka ili dio, dospio u državinu potrošača, odnosno trećeg lica koje je odredio potrošač, a koje nije prevoznik.

Potrošač nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlja ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke. Dakle, u slučaju da je proizvod otpakovan pretpostavlja se da je isti korišćen, zbog čega potrošač nema pravo da odustane od ugovora ako je riječ o donjem vešu, kupaćim gaćama, kupaćim kostimima, čarapama.

Potrošač ostvaruje pravo na odustanak od ugovora izjavom koju može dati na posebnom obrascu za odustanak od ugovora zaključenog na daljinu.

Obrazac za odustanak od ugovora možete naći ovdje.

Obrazac/izjava o odustanku ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

Potrošač je dužan da vrati robu trgovcu ili licu ovlašćenom od strane trgovca, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Uz robu je potrebno priložiti račun, odnosno dokaz o kupovini.

Potrošač snosi troškove vraćanja robe, i može je vratiti bilo kojom brzom poštom.

Protekom roka od 15 dana, prestaje pravo potrošača na odustanak od ugovora.

U slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca. Iznos plaćene robe se kupcu vraća po prijemu proizvoda, i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda.

Potrošač je saglasan sa cijenom i uslovima isporuke, i prihvata da snosi troškove isporuke u slučaju povraćaja robe, što znači da će potrošaču, u slučaju povraćaja robe, biti vraćen plaćeni iznos za kupljenu robu, bez troškova isporuke robe.

Ambalaža je sastavni deo vrednosti robe, i roba poput obuće više nema istu tržišnu vrednost ukoliko ostane bez originalne ambalaže proizvođača.
Trgovac ima pravo da uskrati vraćanje plaćenog iznosa ukoliko utvrdi da vraćena roba nije u ispravnom stanju, ili nije vraćena u originalnoj neoštećenoj ambalaži.

Potrošač je isključivo odgovoran za umanjenu vrijednost robe koja nastane kao posljedica neadekvatnog rukovanja robom, ili ne vrati robu u originalnoj neoštećenoj ambalaži, i u tom smislu će potrošaču biti ponjuđen povraćaj novca.

Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje robe krivicom potrošača, a potrošač odbije povraćaj novca za umanjenu vrijednost robe, odbiće se povraćaj novca, a roba će biti vraćena kupcu o njegovom trošku.

 

 

POVRAĆAJ SREDSTAVA

U slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca ili na zamjenu za drugi proizvod. Iznos plaćene robe kupcu se vraća po prijemu proizvoda koji vraća zbog odustanka od ugovora, pod uslovom da se utvrdi da je proizvod neoštećen, tj. ispravan.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema izjave o odustanku, odnosno od prijema proizvoda koji kupac vraća zbog odustanka od ugovora.

Potrošač je saglasan sa cijenom i uslovima isporuke, i prihvata da snosi troškove isporuke u slučaju povraćaja robe, što znači da će potrošaču, u slučaju povraćaja robe, biti vraćen plaćeni iznos za kupljenu robu, bez troškova isporuke robe.

Troškove vraćanja robe snosi kupac, osim u slučajevima kada je kupac dobio neispravan ili pogrešan artikal.

 

Procedura za povraćaj sredstava

Da bi se izvršio povraćaj novčanih sredstava potrebni su nam sljedeći podaci:

 • Vaši lični podaci;
 • Broj kupovnog računa (račun ste dobili uz kupljeni proizvod);
 • Broj tekućeg računa, na koji će biti uplaćena novčana sredstva;

Tražene podatke možete nam dostaviti popunjavanjem kontakt forme.

Povraćaj novčanih sredstava se vrši isključivo uplatom na tekući račun.

Povraćaj novčanih sredstava se ne može zahtjevati odlaskom u neki od maloprodajnih objekata IVEX-a.

 

Ukoliko iz nekog razloga ne možete poslati zahtjev za povraćaj novčanih sredstava preko kontakt forme, možete nas kontaktirati preko telefona +387 33 922 250 .

Takođe, ako imate dodatna pitanja, uvjek nas možete kontaktirati preko istog broja telefona.

Vaš IVEX

 

 

REKLAMACIJE

 

VAŽNA NAPOMENA:

Molimo Vas da obratiti pažnju na razliku izmedju ZAMJENE i REKLAMACIJE.

Ukoliko ste nakon prijema artikla utvrdili da Vam artikal iz bilo kog razloga ne odgovara, tada postupite po uputstvu za ZAMJENU ARTIKLA.

Ukoliko želite da podnesete reklamaciju za artikal koji ste kupili u maloprodajnom objektu, neophodno je da sa fiskalnim računom ili drugim dokazom o kupovini, i artiklom koji reklamirate, odete u maloprodajni objekat gde ste obavili kupovinu - u prodavnici ćete dobiti detaljna uputstva i pomoć oko podnošenja reklamacije.

 

Pravilnik o postupku i načinu rješavanja reklamacije robe kupljene putem sajta

 

Član 1.

Ovim pravilnikom trgovac uređuje način, uslove i postupak rješavanja reklamacije ili pritužbi potrošača zbog nesaobraznosti ugovoru, robe kupljene putem sajta ba.beosport.com, kao i ovlašćenja, obaveze i odgovornosti trgovca u pogledu ostvarivanja prava potrošača na reklamaciju.

 

Član 2.

Potrošač je fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namijenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj djelatnosti.

 

Član 3.

Zbog nesaobraznosti robe i usluge ugovoru, postoji zakonska odgovornost.

 

Član 4.

Potrošač ima pravo reklamacije na kupljeni proizvod u roku od dvije godine od dana kupovine.

 

Član 5.

U slučaju da se ustanovi nesaobraznost robe ugovoru, ista roba se može ponuditi kupcu i prodati pod posebnim uslovima.

Kupac će dobiti odredjeni popust za ovu robu.

Na računu u napomeni će pisati da roba nije saobrazna ugovoru.

Za ovu robu, potrošač ima pravo reklamacije u roku od godinu dana od dana kupovine, za oštećenje koje mu trgovac nije naveo prije prodaje.

 

Član 6.

Zahtjev za reklamaciju može se dostaviti poštom na adresu Bulevar srpske vojske 8., sa naznakom: REKLAMACIJA,
preko telefona +387 33 922 250, ili na imejl ba.info@beosport.com

 

Troškove dostave snosi kupac.

 

Prilikom podnošenja zahtjeva za reklamaciju potrošač je dužan da:

 1. Reklamirani artikal dostavi zajedno sa dokazom o kupovini – računom.
 2. Dostavi popunjen reklamacioni list, koji je moguće preuzeti na sljedećem linku - REKLAMACIONI LIST
 3. U reklamacionom listu potrebno je navesti razlog za reklamiranje robe i željeni način rješavanja.

 

Član 7.

Osnovanost zahtjeva za reklamaciju utvrđuje nadležna komisija.

Odgovor na izjavljenu reklamaciju potrošaču će biti poslat u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije. Rok za rješavanje reklamacije ne može biti duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu, od dana podnošenja reklamacije.

 

Član 8.

U slučaju osnovanosti reklamacije i prihvatanja iste od strane trgovca, potrošač ima pravo, po sopstvenom izboru, na:

 1. Zamjenu reklamirane robe, za novu robu saobraznu ugovoru, ili otklanjanje nedostatka na robi (ukoliko je to moguće).
 2. Povraćaj novčanih sredstava prema priloženom računu. Povraćaj novčanih sredstava potrošaču, izvršiće se elektronskim putem na tekući račun potrošača, u roku od 7 dana od dana rešavanja reklamacije.

 

Član 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 01.08.2022.